Лешникови градини

„Лешникови градини“
Хайри Хамдан

„Лешникови градини“ е новият роман на Хамдан и по пътищата му авторът ни води с увереността и лекотата, присъщи на опитния разказвач. А пътищата се разклоняват – проследява се историята на деветчленно семейство като всеки от членовете поема по своя собствена посока в света. Темата на деня (на десетилетието, на века – поне досега) мултикултурният диалог в епоха на глобализация – е на преден план и тук, но не е разгледана през устойчивите, вече до болка познати стереотипи. Тъкмо обратното, в романа на Хамдан се натъкваме на неконвенционални персонажи и цели сюжетни линии, каращи ни да преосмислим клишетата, през които приемаме „различните култури“.
Иван Ланджев

Хайри Хамдан е носител на литературна награда „Перото“ 2018 в категория „ПРЕВОД“. Той е превел повече от 100 български автори на арабски език. Творбите му са преведени от български и арабски език на английски, френски, испански, италиански, македонски, немски, украински, шведски и други езици.

Категории: ,

ЧЕТИ

Хайри Хамдан

Роден e през 1962 г. в Дер-Шараф, Западният бряг на река Йордан. През 1967 г. емигрира със семейството си в Йордания, където завършва гимназия. Живее в България от 1982 г., където се дипломира като инженер през 1989 г., женен с три дъщери. Носител е на световни литературни награди в Египет, Саудиска Арабия и Палестина. Носител на награда „Перото“ за превод през 2018 г. и наградата на Съюза на българските преводачи – 2018 г.
Творбите му, освен на български, са издавани на арабски, английски, френски, испански, италиански, македонски, немски, украински, шведски и други езици.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Лешникови градини“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Go to Top