Крайбрежен триптих

Милка Стоянова е родена и живее в Бургас. Автор е на 13 книги с поезия, една повест и един пътепис. Книгата ѝ „Приближаване на пейзажа“ е преведена на македонски, а отделни нейни стихове са преведени на английски, френски, немски и арабски език. Първата ѝ стихосбирка излиза през 1993 г. Книгите ѝ с поезия, излезли след 2007 г., са концептуални и тематично свързани с морето.

Два пъти е носител на награда „Христо Фотев“ за поезия на Годишните литературни награди на Община Бургас. От Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“ през 2018 г. получава Съпътстваща награда за книгата „Крайбрежна поема“, присъждана от Министерството на културата.

Милка Стоянова е от поетите, които не афишират себе си често, не дирят да публикуват навсякъде, където е възможно, да участват във всеки конкурс, наумил си да закрепи през изкуството собствен авторитет. Не, тя е прибран поет – може би каквито трябва да бъдат истинските поети, – поет, който тихо, но с постоянство гради своите стихове, своето поетическо битие. „Крайбрежен триптих“ в това отношение е характерен за нейния поетически натюрел: писане без крясък, викове и шумотевица, а вътрешно съсредоточено, с една примирена носталгия. В същото време това не е тъжна книга, а окуражаваща: окуражава с това, че поетическото живеене е възможно във всякакви времена и неблагополучия; че когато човек искрено и чисто е отдаден на поезията, той не може да не е искрен и чист и в своето всекидневие. Правейки самия свят искрен и чист…

Митко Новков

 

 

Категории: ,

ЧЕТИ

ВИЖ

https://www.facebook.com/reel/965049717885544

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Крайбрежен триптих“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Go to Top