Дойдох да ви прегърна. Балканска мешавица

„Дойдох да ви прегърна. Балканска мешавица“
Весела Люцканова

„Сборникът „Дойдох да ви прегърна. Балканска мешавица“ намира деликатна емоционална нишка към различни типове умствена нагласа, валидизира любовта като извечно спасение за индивида и за общността. С интересните си истории книгата отдава почит и на събития и образи от българската национална памет и за пореден път свидетелства за проникновеността и чувствителността на Весела Люцканова – писател с исторически познания и неизменен талант да разказва така сърдечно и заразително, че да не можем да оставим сборника, докато не затворим и последната страница. А след това да установим, че сме започнали свой диалог с любим герой или сме се разпознали като персонажи от вълнуващите ѝ истории.“
Владимир Зарев

„В нашата съвременна литература малцина автори разказват с увлечение за света – реалния и вътрешния, на българския творец и интелектуалец, за неговите тревоги, трудности и постижения в изграждането му като личност и съзидател. Един от малцината е Весела Люцканова.
Идейно-естетическите ѝ търсения в разказите ѝ са насочени към ежедневието на твореца, вътрешната му нагласа, емоционалните му преживявания, усилията да вникне в творческата му същност, представата му за света, дарбата му да импровизира в необикновени ситуации.“
Благовеста Касабова

Категории: ,

ЧЕТИ

Весела Люцканова е родена и живее в София. Завършва Висшия инженерен институт, специалност „Промишлено и гражданско строителство“.
Работи две години като проектант с двеста реализирани сложни промишлени проекта зад гърба си. Три години е асистент по „Съпротивление на материалите“, с обучени над 1 500 студенти.
В продължение на четири години е заместник-директор на Фонда на Съюза на българските писатели, по време на които е извършено пълно преустройство на сградата на ул. „Ангел Кънчев“ № 5 – център на СБП и редакции, както и ремонт на творческите домове в Хисаря, Златни пясъци и Созопол. И още… към творческия дом в Златни пясъци е придобит още един дом, както и къщата на Ламартин в Пловдив, изцяло реставрирана в оригиналния ѝ вид. Проектира се и се построява жилищния блок 317 с апартамента за писателите, в които и досега живеят много от тях.
След всичко това най-сетне достига и до мечтаната работа – редактор в библиотека „Смяна“, отговорна за откриване на млади таланти, сред които Здравка Евтимова, Деян Енев, Алек Попов, Румен Балабанов, Валентин Пламенов и много други реализирани добри писатели.
По-късно, след нашумелия успех на романа ѝ „Клонинги“, преведен в много страни, от Щатите до Япония включително, става завеждащ редакция „Приключения и научна фантастика“ към същото издателство.
След промените през 1989 година основава собствено издателство, което носи името ѝ и работи успешно и до днес.

ОТЛИЧИЯ
За РАЗКАЗИ:
• Сребърният пръстен – за разказа „Осма прелюдия и фуга“;
• Голямото читателско жури – за разказа „Стани и ходи“
• 25 първи награди за отпечатани разкази в пресата;
• Първо място в обзора и класацията на дебютите за сборника ѝ „Животът – това безкрайно вълнение“, направен от проф. Тончо Жечев за продукцията през 1971 година;
• Годишна награда на СБП за сборника ѝ „Бай, бай, хепинес“.

За РОМАНИ:
• Наградата на изд. „Хр. Г. Данов“ за „Щъркели на леда“;
• Наградата „Саламандър“ за „Досие на убиец“.

За ЦЯЛОСТНО ТВОРЧЕСТВО:
• Европейската награда ЕВРОКОН-89 за цялостно научно-техническо творчество;
• Наградата ГРАВИТОН за добро въображение;
• Почетна награда на СБП за цялостно творчество;
• Две награди на Министерството на културата: за принос към българската литература и за цялостно творчество – Златен век – печатът на цар Симеон;
• Международна награда „Златна звезда“ за престиж и качество.

ОБЕМЪТ на творчеството ѝ досега включва, от първия до последния ѝ сборник, „Дойдох да ви прегърна, Балканска мешавица“:
• 11 сборника с разкази
• 22 романа – от първия, „Клонинги“ до последния, „Влез през другата врата“.
• 3 книги за деца – „Азбука на малкия строител“ с награда
• 3 телевизионни новели, излъчени от БНТ през 1988 и 1989 год.

Това са фактите. Това е Весела Люцканова. Пише и до днес – в момента нов роман, защото не може да живее без да пише, както всеки не може да живее без да диша и без още нещо скъпо, за всекиго различно.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Дойдох да ви прегърна. Балканска мешавица“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Go to Top