МАРИЯ ТЕРТЕР – ЦАРИЦАТА

Романът „Мария Тертер-Царицата“ обхваща един динамичен, но леко пренебрегван период от българската ни история, изпъстрен с драматизъм и неочаквани обрати, дава много поводи за размисъл.

Разказът за тези съдбовни моменти могат прекрасно да обогатят историческите познания на всеки от нас, защото вниманието е насочено към образи от нашето минало, за които „учебният материал“ е силно съкратен. Образът на царица Мария Тертер разкрива една изключителна личност, останала незабелязана във време на силна суета в мъжкото себедоказване, но отдала себе си по своему на България. Заложени като ненатрапчиви акценти, основни човешки потребности – обич в семейството, уют в дома, грижа за възпитанието и образованието на децата, изграждане на ценностна система и отстояване на морални принципи, са приносите на силната жена. Жертвите й дават своя резултат – един силен и достоен цар на измъчената България.

Романът е изключително навременен. Той издига понятията патриотизъм и родолюбие, девалвирали напоследък, внушавайки, че за тях са нужни много мисъл, познания и разумни действия, трябва жертвоготовност, за да се брани род, име и родина.

Дора Тодорова – историк

ЧЕТИ

ВИЖ

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „МАРИЯ ТЕРТЕР – ЦАРИЦАТА“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Go to Top