Петте спирки на сърцето

„Петте спирки на сърцето“
Мира Папо

„Разказите на Мира Папо приличат на поеми. На задъхани, дълги стихотворения. Тоест – в тях има музика. Обикновено разказите разказват случка. Нейните по-скоро описват вълнение. Така приказно фантастични са, че героите понякога политат и островръхите им обувки се реят пред очите на околните. Виждали ли сте кутията за богатства на момиче с фантазия? Ето така изглежда този сборник – като кутия за богатства: всякакви скъпоценности, които докосват сърцето; богатство не е това, което можеш да сложиш в джоба си, а това, което ще накара сърцето ти да бие учестено. Любовта, значи, е богатство. Е, в книгата на Мира има много от това богатство. То искри. Понякога любовта е грешна. Понякога просто е сътворена във фантазията. Но кога ли любовта е грешна? Никога – това е отговорът на Мира. Или поне аз така го усетих. И тъгата е богатство – тя също е вътре – неописуема, тъмна, като измъкната от дъното на някакъв друг свят…но също е нужна. Тя е тъмносиньото, на чийто фон златото на любовта блести по-силно.“

Калин Терзийски

Категории: ,

ЧЕТИ

„Разказите на Мира Папо приличат на поеми. На задъхани, дълги стихотворения. Тоест – в тях има музика. Обикновено разказите разказват случка. Нейните по-скоро описват вълнение. Така приказно фантастични са, че героите понякога политат и островръхите им обувки се реят пред очите на околните.
Виждали ли сте кутията за богатства на момиче с фантазия? Ето така изглежда този сборник – като кутия за богатства: всякакви скъпоценности, които докосват сърцето; богатство не е това, което можеш да сложиш в джоба си, а това, което ще накара сърцето ти да бие учестено. Любовта, значи, е богатство. Е, в книгата на Мира има много от това богатство. То искри. Понякога любовта е грешна. Понякога просто е сътворена във фантазията. Но кога ли любовта е грешна? Никога – това е отговорът на Мира. Или поне аз така го усетих. И тъгата е богатство – тя също е вътре – неописуема, тъмна, като измъкната от дъното на някакъв друг свят…но също е нужна. Тя е тъмносиньото, на чийто фон златото на любовта блести по-силно.
Мира Папо е майстор не на историите, а майстор на мелодиите. Тя повтаря цели пасажи, за да получи този прекрасен ефект на рефрена, точно като в любимите песни. Четейки, човек започва да си тананика. Също така, приличат на картини тези разкази. На тези картини, в които с една осъзната и борбена наивност художникът е положил предимно ярки цветове и често има не едно, а няколко слънца.
Мира Папо е страстен писател. И честен писател. А за мен това означава едно: тя е добър писател.“

Калин Терзийски

„Това е един свят, изпълнен с реализъм и магия едновременно, който се възприема като нормален, където видимото крие необятен и сложен духовен живот, а всички герои са взаимосвързани отвъд пространството, времето и прякото общуване. Разказите създават особена съновидейна атмосфера, където случващите се събития са странни и нереални, а техните причинно следствени връзки и обяснения звучат като магия. Авторката съчетава баналната реалност с невероятни образи, добавя магически и свръхестествени елементи, границите на времето и пространството някак незабележимо се размиват и се откроява един свят, изпълнен с мъдрост, благородство и въображение. А човешките отношения излизат извън комфорта на познатото ни пространство. Въображението ни отвежда на пътешествие из далечни и тайнствени лабиринти, където, кой знае, може да срещнем и прозрем… Истината, въплътена в невероятните, смешни и гротескни чудовища на живота. Основната цел е да се познае истината, защото се оказва, че суеверието, пейзажът на сънищата и фантазията са част от реалността.“
Иванка Савова

Мира Благоева Петкова-Папо е родена на 24-ти август 1971 година в Пловдив. Завършва ПУ „Паисий Хилендарски“, специалност „Начална училищна педагогика“ и „Дефектология“. Работи като начален и ресурсен учител, а впоследствие като църковен певец. Омъжена.  Автор е на книгите: „Отец Константин и госпожа Любов”, сборник с разкази, 2016 г.; „Наркоман по лекарско предписание”, медицинска книжка за лекарствата и страничните им ефекти, 2015 г.; „Индия – жребият на св. апостол Тома”, книга с богословско съдържание, 2015 г.; „Разкази от града под тепетата“, 2019 г.; „Пловдивски потайности”, роман, 2019 г. .Нейни разкази са включени в различни сборници и отличени с награди в различни конкурси. Член е на Дружеството на пловдивските писатели.

ВИЖ

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Петте спирки на сърцето“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Go to Top