Празновремие

„Празновремие“
Дарина Шопова-Станчева

Поезията в стихосбирката „Празновремие“ отразява света такъв, какъвто е днес. Празновремието е характерно за модерния свят във всичките му аспекти – на власт, политики, чувства, хуманизъм, екология.

„След всяко стихотворение читателят ще усети как всъщност стих след стих авторката пълни затлачените ручейчета на любовта, болката, недоволството и надеждата, за да потекат те във вените на всеки един от нас. Защото вселената не търпи празно пространство, само чака някой да го подреди и да отвори вратите му за всеки, който има жажда за живот. Влезте, ще се намерите!“
Маргарита Петкова , редактор

Категории: ,

ЧЕТИ

СТАРА СНИМКА

Познавате ли бялата тъга?
Тя често е приседнала на двора.
Плете чорапи с немощна ръка,
макар да няма вече в село хора.
И вехти снимки посред нощ тя гледа
завръща се далеч назад във дните.
В миг стаята от сива, става цветна,
косата ѝ – с блестящи букли живи!
По устните приплъзва се усмивка.
Очите ѝ са пълни със звезди
и грее в младост тази стара снимка,
превърната в реалност тук почти!
От грамофона музиката бликва
и стаята е цветна и живее,
танцува тази стара снимка,
танцува, смее се и пее.
А после сяда с бялата тъга
на стълбите пред прага изоставена,
вторачила се в звездната тъма,
да чака своя край почти забравена.

СИЛНАТА ЖЕНА

На силните жени очите търсят
един-единствен пристан и закрила,
където в сянката на вечерта да кръстят
душата си и слабостта да скрият.

Да се облегнат те на здраво рамо
и да удавят силата в сълзи солени.
И най-наивно да са слаби само
до утрото и новите победи.

Но няма пристан, който да ги удържи!
И няма мъж на цялата планета,
да може редом с тях да извърви
живота им сред бурните морета.

МУСКУЛ

Сърцето ми е мускул на ума ми
и всеки път ме води към Вселената.
Спечелиш ли сърцето ми на думи,
тогава плътски раждат се проблемите.
Обаче стигнеш ли великата печалба
да имаш на ума ми възхищението,
тогава, ах, единствено тогава
ще имаш мене, въпреки съмнението.
Сърцето ми е мускул и задвижва
уроците по пътя, без да спира.
Стигни дотам сърцето да те вижда
с ума, съзнал, че иска да те има!

Поезията в стихосбирката „Празновремие“ отразява света такъв, какъвто е днес. Празновремието е характерно за модерния свят във всичките му аспекти – на власт, политики, чувства, хуманизъм, екология. Все теми на поезията в стихосбирката.
Губим ли си времето, губим ли си живота в напразни очаквания? Каква е всъщност нашата личностна стойност и стойността на живота днес? Ако времето ни е празно, колко празни сме ние? Или в нашата празнота все още межделее плътност, истинност, човечност? Актуална за времето си, стихосбирката ще отговори на тези въпроси на всеки читател индивидуално, защото отговорът не е еднозначен. Тази стихосбирка обединява личното и общочовешкото в търсене на отговори.
За създаването на стихосбирката „Празновремие“, главен двигател имат няколко фактора. На първо място е констатацията, че развитието на културата зависи от тези, които не се страхуват да правят движение напред. На второ място е осъзнаването, именно на личната отговорност и допринасянето с нещо свое към общия културен фонд. И на трето място е желанието за споделеност на творбите, тъй като муза за тяхното създаване е изживяването на общочовешкото.
Противно на очакванията, стихосбирката „Празновремие“ не изтъква празнотата на съвремието, а подчертава стремежа към уплътняване на съществуването във времето!

„Празновремие“ е книга, която провокира читателския интерес още със заглавието си. В нея са събрани стихотворения, емблематични за вътрешния светоглед на младата авторка Дарина Шопова-Станчева, поетични откровения, които всеки от нас носи като усещане в себе си, ако спре в забързаното време и се огледа в езерната вода на чувствата си. Празновремието е това, което пропускаме в надпреварата си с времето, незапълнените пространства на битието ни. След всяко стихотворение читателят ще усети как всъщност стих след стих авторката пълни затлачените ручейчета на любовта, болката, недоволството и надеждата, за да потекат те във вените на всеки един от нас. Защото вселената не търпи празно пространство, само чака някой да го подреди и да отвори вратите му за всеки, който има жажда за живот. Влезте, ще се намерите!“
Маргарита Петкова , редактор

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Празновремие“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Go to Top