Янус

“Янус”
Валентин Дишев

Валентин Дишев е български поет, издател, визуален артист, преподавател по рефлексивна хуманитаристика и журналист. Валентин Дишев е роден на 7 май 1962 г. в Благоевград. Завършва Софийския университет „Климент Охридски“, специалност „Философия“ (1982 – 1987). Специализант и докторант по философия в СУ „Климент Охридски“ (1987 – 1990).
От създаването му и до 1994 г. е заместник-главен редактор на списание „Критика и Хуманизъм“, главен редактор на „Годишник на Центъра за критически изследвания и хуманитарно знание“. Хоноруван асистент в катедра „Философия“ при „Философски факултет“ на СУ „Св. Климент Охридски“ и в катедра „Етнология и социология“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От 2002 г. работи като редактор в БНР – Радио Благоевград, а от октомври 2012 г. отново преподава в ПУ „Паисий Хилендарски“ (катедра „Социология и науки за човека“) . От ноември 2017 г. е главен редактор на издателство „Панорама“ (при Съюза на преводачите в България).
Има три самостоятелни изложби с фотографии и картини, както и няколко участия в „общи изложби”.
Член на журито на националната Славейкова награда за лирично стихотворение за 2010 г. член на журито на националния литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов“ за 2014 г.; член на журито на Националния младежки литературен конкурс „Си искам живота“ през 2016 г., и на Национална награда „На слънце време“ през 2017 г.], постоянен член на Колегията на Национална награда за литература „Памет“ и член на журито на наградата в нейните пет издания до 2018 година. Член е на СБЖ.
Валентин Дишев е създател и собственик на сайтовете Dictum и Кръстопът, които постепенно се превръщат в едни от влиятелните медии за съвременна българска литература.
Паралелно с работата си по сайтовете Дишев продължава да води свои предавания в БНР – Радио Благоевград. През 2013 г. за „Страници“ – седмично обзорно предаване за събитията в литературата и литературата като събитие – е удостоен с Националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в националната книжовна култура в категория „Представяне на българската книга“.
Носител на различни престижни литературни награди,сред които Национална награда за поезия „Иван Николов“ за книгата „И го живея“ (2017г.) „Янус“ е най-новата му поетична книга. (2020г.)

ЧЕТИ

ВИЖ

Премиера на новата книга на колегата Валентин Дишев "Янус"

Публикувахте от Радио Благоевград / Radio Blagoevgrad в Четвъртък, 28 май 2020 г.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Янус“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Go to Top