До първата сянка

„До първата сянка“
Александър Христов

Не трябва
да научиш всичко за човека,
за да му позволиш да заплита улиците в градове, градовете – в кълбо от минало.
Когато
се срещнете на пътя
и той проси
да пренощува
в мислите ти,
остави го
да забрави, да премълчи тайните, спомена
за неговия изгубен дом.

„До първата сянка“ е втора стихосбирка за Александър Христов. За своя дебют – „Крайпътна обител“ е удостоен с награда от Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“ през 2018.

Категории: ,

ЧЕТИ

Александър Христов завършва „Българска филология“, „Литература и култура“ (магистратура) и семестриално „Българска литература след Освобождението“ (докторантура) във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Предстои защита на дисертацията му. По време на докторантурата си успешно приключва две обучения в Полша по програмите „Еразъм +“ (във Варшавския университет) и „Ceepus“ (в Чешин – лятна школа към Силезийския университет, Катовице).
„До първата сянка“ (2021) е неговата втора стихосбирка, а за дебютната – „Крайпътна обител“ (2017) – е удостоен със съпътстваща награда от Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“ (2018). Връчени са му отличия за поезия и от редица други национални конкурси: първи награди от „Боян Пенев“ (2018), „Пурпурно перо“ (2019), „Добромир Тонев“ (2019), „От заник-слънце озарени, алеят морски ширини…“ (2020), втора награда от „Никола Вапцаров“ (2019), трета от „С море в сърцето“ (2020), отличие от „Веселин Ханчев“ (2014). Класира се на второ място в секция „Литературознание“ от Националните филологически четения за студенти и докторанти (2020) на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Носител е на втора награда за критика (2017) и поощрение за белетристика (2016) от Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“, на стипендията на Ректора (2017) и наградата на Академичния съвет (2015) при ВТУ.
Има публикации в множество издания и на различни платформи. Литературоведски текстове на Александър Христов са поместени и в редица сборници от национални и международни научни форуми. Негови стихотворения са включени и в „Зоната“ (2017) – антология за съвременна българска поезия, „Протуберанси“ (2017) – сборник на литературно-дискусионен клуб „Емилиян Станев“, „Виждам Европа“ (2018) – онлайн антология, „Любослов“ (2019) – годишник на Лигата на българските писатели в САЩ и по света.
Лирически творби на поета са превеждани на испански език.

ВИЖ

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „До първата сянка“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Go to Top