„Длани“

„Длани“
Георги А. Николов
Талантливият млад писател Георги А. Николов, който българската публика вече познава със сборника „Инструкции за направа на тигър“, се завръща на родната литературна сцена със забележителния роман „Длани“ – модерна притча за бащите и синовете, за безтегловността на спомените и неизличимия печат на миналото. Зрял и проникновен, романът „Длани“ дава модерен отговор на някои от най-непреходните въпроси за човешките взаимоотношения и се впуска в търсене на онази „машина за щастие“ (по Бредбъри), която изкоренява всички страдания.

В блестящия разказ на Георги А. Николов и любовта, и прошката се крият в собствените ни „Длани“, само трябва да се осмелим да ги разтворим.

ЧЕТИ

Грабливите „Длани“ на миналото в новия роман от талантливия Георги А. Николов
Младият писател ни повежда на проникновено пътешествие от София до далечна Камбоджа и заявява място за нов, силен глас в българската литература.

Талантливият млад писател Георги А. Николов, който българската публика вече познава със сборника „Инструкции за направа на тигър“, се завръща на родната литературна сцена със забележителния роман „Длани“ – модерна притча за бащите и синовете, за безтегловността на спомените и неизличимия печат на миналото.
От София до мистична Камбоджа, по „Длани“-те на тази откровена изповед за човешката болка се пресичат незаобиколимите линии на живота и смъртта, на омразата и любовта, на прошката и огорчението. „Няма нито зли хора, нито зли деца. Има ранени такива, с вътрешни части, счупени на парчета, при кого от обстоятелства, при кого от други хора.“
Може и да се опитваш да изтръгнеш миналото от себе си, но точно като упорит плевел, то винаги намира начин как да прорасне в теб отново. Това ще осъзнае Георги – един мъж, заминал в далечна Камбоджа, за да избяга от миналото си. Но хилядите километри разстояние няма да попречат на една новина да го застигне: баща му е починал.
Нито съпругата, с която е започнал нов живот, нито така дълго чаканото дете не могат да надвият повика на кръвта. Георги ще трябва да се завърне обратно в София, за да почете човека, когото дълги години е презирал. Присъствието му трябва да е мимолетно, почти незабележимо. Защото родните градове винаги крият опасността да те завърнат към себе си и да те погълнат отново.
Колкото и да бяга обаче, „Длани“-те на миналото най-сетне го сграбчват. В България Георги отново ще трябва да крие белезите от необикновеното си заболяване. Ще трябва да се изправи очи в очи с майка си – и с последиците, които заминаването му е оставило след себе си. Ще разбере, че една от най-близките му приятелки го е използвала за модел на успешен комиксов герой. И ще се върне обратно в обувките на онова боязливо и несигурно дете, чиито страхове все още дремят в него.
Заплетен в собствената си вина, Георги ще трябва да намери начин да се прости с баща си. Но веднъж прибрал се, ще може ли да избяга отново?
Зрял и проникновен, романът „Длани“ дава модерен отговор на някои от най-непреходните въпроси за човешките взаимоотношения и се впуска в търсене на онази „машина за щастие“ (по Бредбъри), която изкоренява всички страдания.
В блестящия разказ на Георги А. Николов и любовта, и прошката се крият в собствените ни „Длани“, само трябва да се осмелим да ги разтворим.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „„Длани““

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Go to Top